Wild weetjes

                            Grauwe gans

 

Disclaimer

Dit artikel kan niet van toepassing zijn op uw jachtgebied. Controleer altijd de regels die bij u van toepassing zijn.

 

In het verleden waren er niet zoveel grauwe ganzen, maar de populatie is zeer sterk gegroeid en nu door het gehele land te zien.

Mensen hebben de grauwe ganzen gedomesticeerd voor zijn eieren, vlees en dons maar tegenwoordig spelen ze geen grote rol meer in deze voorzieningen. Voor de jagers echter weer meer en meer doordat zij grotere en grotere aantallen bejagen moeten.

 

          

Reproductie

Grauwe ganzen zijn monogaam en vormen normaal een paartje voor het leven. Ze bouwen hun nest op de grond in het hoge gras, riet of kleine drijvende eilanden of vegetatie op het water. Het nest wordt afgezet met veren en dons en de gans legt gem. 6 eieren die ieder ongeveer 6 x 9 cm groot zijn. De incubatie periode is ongeveer 28 dagen en terwijl de gans op het nest zit houdt zijn partner de wacht. 

Beide ouders zijn betrokken bij het zorgen voor de pullen. na twee maanden zijn de pullen volgroeid en vliegvlug wat overeenkomt met de vliegvaardigheid van de ouders na de rui die een maand eerder begon.

Dieet

Grauwe ganzen zijn herbivoren en eten voornamelijk gras. Kort, actief groeiend gras en graan hebben meer voedingswaarde dan oud gras, daarom zie je ganzen vaak grazen in dezelfde weide als schapen, koeien of paarden. Vers gemaaid gras staat ook op hun menu en groepen ganzen kun je ook in parken tegenkomen.

Omdat er weinig voedingswaarde in gras zit moeten ganzen vaak en veel grazen. Dit groenvoer passeert snel de spijsvertering van de gans en daarom produceren ganzen zeer veel poep. Dit is ander probleem voor grazend vee en met name in Parken en sportcomplexen zijn ze hier niet blij mee.

 

Waar broed de grauwe gans?

De grauwe gans vinden we in grote delen van de Noordelijke hemisphere, met ieder jaar een migratie naar het noorden voor de voortplanting. Warme winters en groene velden het grootst deel van het jaar hebben er voor gezorgd dat de populatie niet- migrerende grauwe ganzen hier de afgelopen jaren zeer gestegen is.

De ganzen arriveren eind februari in grote groepen en het vormen van paartjes begint dan in maart en April. Als de populatie broedende ganzen groter en groter wordt kun je de nesten op de vreemdste plaatsen tegenkomen. Maar over het algemeen dicht bij het water zodat de gans over het water kan vluchten in zijn rui periode.

 

Jacht

Het jachtseizoen en de schadebestrijding verschillen per provincie. Kijk deze goed na. Schadebestrijding kan op gras, graan of mais plaatsvinden en camouflage is daarom een zak van aanpassen aan de omegeving. Bij Karoe hebben we voor verschillende situaties verschillende camouflagenetten of layout-blinds. Het mooiste is als men in een slootkant weg kan komen en gebruik kan maken van de natuurlijke camouflage. Een goed camouflagepak en gezichtsbedekking is dan afdoende. Hierdoor kan men ook makkelijk anticiperen op de invallende ganzen omdat het zicht en de bewegingsvrijheid groter is.

Ganzen zijn grote vogels en daarom maakt men vaak de fout ze te ver te schieten omdat men denkt dat ze dichterbij zijn. Ganzen vliegen 
daarnaast met hoge snelheid, en dit, gecombineerd met hun sterke veren en dikke donslaag, maakt ze zeer goed bestand tegen het te verre schot. Daarom ganzen niet verder dan 25 meter schieten, bij voorkeur met een snel, wat zwaarder patroon.

 

Een goede hond is ook essentieel

Omdat een aangeschoten gans op stijve vleugels nog zeer lang kan glijden is het essentieel om een goed hond tijdens de jacht op ganzen te hebben.

 

Gans op tafel

Grauwe gans is heerlijk. Er zijn zeer veel heel goede recepten voor. Ook in onze blog hebben we een voortreffelijk recept voor u!

on 0

Opmerkingen

Leave A Reply

Your email address will not be published.